Knuffelbijen zijn echte bijen. Eigenlijk heten ze metselbijen.

ZACHTAARDIG
Knuffelbijen zijn net vlinders. Als ze gestoord worden, vliegen ze gewoon even weg. Knuffelbijen steken niet!

NUTTIG
Knuffelbijen zoeken stuifmeel op veel verschillende bloemen. Die bloemen in je tuin zullen profiteren van een goede bestuiving.

LEUK
Een bijenhotel met knuffelbijen kan je van dichtbij bekijken. De bijen zonnebaden, vliegen af en aan met stuifmeel en bouwen hun nestje.

LEERZAAM
Knuffelbijen zijn ook ideaal om lessen over insecten, bloemen en bestuiving op een levendige manier te ondersteunen.


bekijk ons filmpje


Nieuw in 2023

We zijn gestopt met het importeren van onze vijfsterrenhotels uit het buitenland
en maken ze voortaan zelf. We gaan twee modellen aanbieden, te weten:
Het vijfsterrenhotel Klassiek

  • 48 nestgangen
  • Nestplankjes spanbaar met vleugelmoer
  • robuust en stevig doordat we dikkere planken hebben gebruikt
  • eenvoudig ophangen
  • onbewerkt hout

Het vijfsterrenhotel Holland

  • modem vormgegeven
  • 56 nestgangen
  • met wigje voor het klemmen van de nestplankjes
  • robuust en stevig doordat we dikkere planken hebben gebruikt
  • onbewerkt hout

Het vijfsterrenhotel Holland is al verkrijgbaar in de winkel. Het vijfsterrenhotel klassiek is verkrijgbaar vanaf begin april
Het vijfsterrenhotel Modern is het laatste vijfsterrenhotel dat we in het buitenland hebben ingekocht. Het is een prima hotel en goedkoper dan de Nederlandse vijfsterrenhotels. Het is nog beschikbaar zo lang de voorraad strekt.
Natuurlijk hebben we ook dit jaar weer een aantrekkelijke lente-aanbieding! Alle hobbysets zijn verkrijgbaar met een mooie korting!

Lente aanbieding !!

Wat krijg je voor je geld?

Een middelgrote populatie knuffelbijen
Een vijfsterrenhotel naar keuze
Speciaal voor knuffelbijen ontworpen.
De nestgangen zijn schoon te maken omdat de nestplankjes eruit gehaald kunnen worden.
Een mooi vormgegeven handleiding die je vertelt wat je kan doen en welke bijen en andere beestjes je kan aantreffen in het bijenhotel.
Enkele handige tools die je helpen bij het schoonmaken van het bijenhotel.
Een setje kokers om de nieuwe bijen in te bewaren en ze het volgende jaar weer mee los te laten.

En natuurlijk…een prachtig voorjaarstafereel in je tuin!!


De vlucht van de knuffelbijen

Zodra het in het voorjaar een tijdje lekker weer is, komen de knuffelbijen uit hun cocons. Eerst zie je de mannetjes en wat later ook de vrouwtjes. De mannetjes zijn te herkennen aan de witte haren op hun kop. Ze zijn wat kleiner dan de vrouwtjes en hebben lange antennes. De mannetjes zijn heel nieuwsgierig en geven iedereen in de buurt een knuffel. De knuffels van een knuffelbij zijn speels, ongevaarlijk en duren minder dan een seconde.
Direct nadat een vrouwtje uitgekomen is, vindt de paring plaats. Omdat er al veel mannetjes aanwezig zijn, is de concurrentie hevig. Je kan zien dat de mannetjes geregeld de koker met de cocons controleren om te kijken of er vrouwtjes aan het uitkomen zijn. Als ze een vrouwtje zien, springen ze er meteen bovenop.
De vrouwtjes gaan na de paring op zoek naar een nestplaats. Ze kijken eerst rond in de buurt waar ze uitgekomen zijn. De gangen in ons bijenhotel vinden ze super. Je kan zien dat ze de gangen inspecteren. Na een tijdje kiezen ze een gangetje uit om in te gaan nestelen.
Om de jonge knuffelbijen eten te geven, wordt nectar en stuifmeel verzameld. Knuffelbijen die thuis komen met stuifmeel kan je gemakkelijk herkennen aan hun gele buik. Voor één jonge knuffelbij moeten meer dan 1500 bloemen worden bezocht. En omdat een knuffelbij soms 15 jongen krijgt, moet ze dus ruim twintigduizend bloemen bezoeken. Een hele prestatie. Knuffelbijen zijn dus erg goed in het bestuiven van bloemen.
In de lente kan het nog behoorlijk fris zijn ´s ochtends. Daarom zonnebaden knuffelbijen graag. Je ziet ze soms hun kopjes uit de nestopening steken als er zonnestralen op het bijenhotel vallen. Zodra ze het warm genoeg hebben, kunnen ze uitvliegen om stuifmeel te gaan zoeken.
Een knuffelbij die thuis komt met stuifmeel en nectar gaat eerst vooruit de nestgang in. De nectar, die ze in haar keel mee terug heeft genomen, mengt ze door het stuifmeel dat al in het nest ligt. Het stuifmeel dat ze tussen de lange haren op haar buik mee terug heeft genomen, kan ze met haar kopje naar voren niet op de goede plek neerleggen. Hiervoor moet ze eerst terugkruipen, zich omdraaien in de nestopening en dan met haar achterwerk eerst naar binnen gaan. Zo staat ze goed om met haar achterpoten het stuifmeel van haar buik te vegen. Je kan dit draaien en keren in de nestopening heel goed zien.
Knuffelbijen leven ongeveer zes weken. Als het heel goed weer is en ze de hele dag aan hun nest kunnen werken, verslijten ze sneller en leven ze korter. Je zal zien dat de bijen de gangen in het bijenhotel op een bepaald moment dicht metselen. Meestal met grijze aarde. De gangen zitten dan vol met jonge knuffelbijen. Soms worden de afgesloten gangen open gepikt door vogels die op zoek zijn naar een maaltje. Gelukkig kunnen ze niet goed bij de jonge knuffelbijen komen. Die liggen veilig in de gangen opgeborgen.
In de nestgang metselt een knuffelbij verschillende muurtjes zodat er broedkamers ontstaan. In iedere kamer legt ze een voorraadje aan van stuifmeel gemengd met een beetje nectar. Als er genoeg in de broedkamer ligt, wordt er een eitje op het stuifmeel gelegd. Daar komt een larfje uit dat zich voorover buigt en het stuifmeel op begint te eten. Na een paar weken is het stuifmeel op. De knuffelbijenlarve spint dan een cocon zodat ze goed beschermd is. In de cocon verandert de larve in een nieuwe jonge knuffelbij. Dat duurt ongeveer tot oktober. De bijen blijven de hele winter in het bijenhotel en zodra het in het voorjaar een tijdje lekker weer is, komen de knuffelbijen uit om je tuin weer op te vrolijken.


downloads

 

Gebruiksaanwijzing
knuffelbijen

De vlucht van de
knuffelbijen

Veel gestelde vragen
 

 

Plaatsen van de koker

Planten voor Knuffelbijen

Knuffelbijen hobby set
 


je bestelt tussen 1 februari en 30 april

Je ontvangt je bestelling via de post.
De knuffelbijen zijn in winterslaap en zitten in cocons. De cocons zitten in de koker.
Het bijenhotel met de nestgangen.

Hang het bijenhotel op in je tuin.
Plak de koker in de ruimte onder het dak van het netstkastje.
De knuffelbijen komen uit zodra het een tijdje lekker weer is en gaan in het hotel wonen.


je bestelt tussen 1 mei en 31 januari

Bestel je tussen 1 mei en 31 oktober?
Dan krijg je 10% meer knuffelbijen
voor je geld! Je krijgt er meer omdat
je nog even moet wachten op je bijen.
Ze worden naar je toegestuurd zodra
ze beschikbaar zijn. Dat is meestal
in februari, voor het nieuwe bijen-
seizoen.

Bestel je tussen 1 mei en 31 januari?
Dan krijg je 10% meer knuffelbijen
voor je geld! Je krijgt er meer omdat
je nog even moet wachten op je bijen.
Ze worden naar je toegestuurd zodra
ze beschikbaar zijn. Dat is meestal
in februari voor het nieuwe bijenseizoen.
Je krijgt een Bijenbon ter waarde van je
bestelling. Zo sta je niet met lege handen als de
knuffelbijen een cadeau zijn.


winkel

27-02-2023
De winkel is weer open! We zijn open tot eind april.

Knuffelbijen en Rode knuffelbijen
Knuffelbijen met nestkastje
Pakketten
Nestkastjes
Overige artikelen

Als je bij ons knuffelbijen koopt dan krijg je een duidelijke instructie over hoe je de cocons het beste kunt bewaren en op welke wijze en op welk moment je de cocons in je tuin uit kunt zetten

 


contact

Neem contact met ons op als je nog vragen hebt.